History

Momente din istoria neurochirurgiei romanesti

A avea o istorie, a avea un blazon este o nota de distinctie pe care neurochirurgia romaneasca, in ascensiunea ei, o onoreaza.

A cunoaste istoria specialitatii in care un medic doreste sa se formeze ii asigura acestuia o baza, un orizont profesional, prin care acesta va patrunde in esenta specialitatii. Performantele noastre de astazi se datoreaza predecesorilor nostri, personalitati cu o anumita anvergura stiintifica, culturala si administrativa.

Neurochirurgia ca specialitate s-a dezvoltat in cadrul generos al chirurgiei generale.

Conturarea ideii de neurochirurgie s-a realizat in momentul in care chirurgia generala isi consumase propriul pionierat (stapanea anestezia generala cu eter si cloroform, asespsia si antisespsia se perfectiona in continuu, o serie de tehnici operatorii erau codificate, numeroase capitole de patologie chirurgicala erau aprofundate fiziopatologic) si se bucura din plin de primele sale succese stabile.

Neurochirurgia este rezultatul unui moment din evolutia gandirii medicale in care neurologia in evolutia ei a identificat o patologie a sistemului nervos central a carei solutionare nu putea fi decat chirurgicala (tumori, abccese, hematoame; compresiuni medulare, etc).

Neurologi si chirurgi de exceptie, prin colaborarea lor, au dat nastere unei noi discipline: neurochirurgia, fapt ce s-a realizat la sfarsitul sec al XIX-lea.

Istoria neurochirurgiei universale consacra primele cupluri neurolog-chirurg : Godlee-Bennet si Gowers-Horsley, Londra (1857-1916), Jan Babinsky (1857-1937) – Thierry de Martel (1876-1940) – Cl.Vincent, Paris, 1930 (1879-1947), H.Oppensheim si F.Krause, Berlin, si W.Bechterev C L.Pussepp, Sankt Petersburg, de a caror activitate sunt legate inceputurile neurochirurgiei moderne.

In Romania aceasta etapa este ilustrata de colaborarea dintre : C.I.Parhon (1874-1969) si Amza Jianu (1881-1962) si ulterior Al.Moruzzi (1900-1957) precum si de colaborarea I.T.Niculescu (1895-1957) si C.Noica cu Dumitru Bagdasar (1893-1946).

In conturarea ideii de neurochirurgie se disting doua momente: epoca de pionierat si epoca de nastere a neurochirurgiei moderne.

Epoca de pionierat

Pionieratul adevarat al neurochirurgiei este ilustrat de abordul chirurgical al leziunilor netraumatice pe baza unui examen neurologic sau a unor modificari locale ale craniului.

Aceste prime interventii au fost efectuate de chirurgi cu o buna educatie anatomica tentati de aparitia unui nou domeniu de activitate chirurgicala, necunoscand reactiile particulare ale parenchimului cerebral la agresiunea operatorie si utilizand un instrumentar improvizat intr-o prima perioada.

Pionierii neurochirurgiei au infruntat insuccese inerente oricarui inceput ce au fost depasite de perseverenta, de entuziasm precum si de constiinta unui succes apropiat.

Cu toate acestea, acesti pionieri au stabilit o serie de principii de tehnica chirurgicala si la conturarea unor importante capitole de patologie neurochirurgicala.

Perioada de pionierat a neurochirurgiei (1890-1910) a fost depasita gratie activitatii unor mari personalitati : V. Horsley, Charles Frazier, H. Cushing (1869-1939), V.Dandy (1870-1936) si F. Krause (1856-1937).

In Principatele Romane activitatea de pionierat a neurochirurgiei este ilustrata de o serie de personalitati : Ludovic Russ Senior (1816-1888). El infiinteaza primul serviciu de chirurgie din Principate in cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi.

In 1863 sustine cursul Anatomie topografica, chirurgie operatorie , pansamente si instrumente. Capitolul III din acest curs prezinta: anatomia craniului in privinta trepanatiunii, cu demonstrare topografica pe cadavre si cerebru, iar in capitolul IV: cerebru, maduva spinarii, leziunile si consecintele lor.

Gazeta de Moldavia nr. 63 din 1852 consemneaza doua trepanatii craniene : adeca operatii ce se fac in crestet, deschizandu-se titva.

In cadrul unei activitati chirurgicale ce sumeaza 7979 de diferite dificultati se consemneaza efectuarea a 19 trepanatii craniene.

Anastasievici Leonte (1853-1914)

Medic Sef al Spitalului Brancovenesc, este primul chirurg roman care prin activitatea sa s-a preocupat in mod constant de diferitele aspecte ale patalogiei sistemului nervos.

Prin activitatea sa A. Leonte detine toate prioritatile chirurgicale in domeniul neurotraumatologiei. (hematom extradural, plaga a sinusului longitudinal superior).

In 1892 activitatea neurochirurgicala a dr. Leonte insuma 28 de trepanatii craniene efectuate la 27 de bolnavi cu o mortalitate ce suma 5 cazuri, din care distingem 11 trepanatii preventive fara nici un deces si 17 trepanatii curative.

In anul 1891 au avut loc doua evenimente ce marcheaza inceputul epocii moderne a chirurgiei sistemului nervos din Romania. In acest an A. Leonte si N. Bardescu, la Societatea de Chirurgie din Paris, au prezentat lucrarea Intervention chirurgicale dans les affection cerebrales ce a fost publicata in Revue di Chirurgie, tom XI, in care prezinta experienta sa pe 22 de cazuri trepanate cranian.

In acelasi an 1891 Prof. G. Assaky prezinta o sinteza asupra metodelor de stabilire a topografiei craniocerebrale si a implicatiilor lor practice.

L.L.Scully (1853-1912) a operat numeroase fracturi de coloana cu paraplegie, malformatii vertebro-medulare si traumatisme cranio-cerebrale.

Toma Ionescu (1860-1926)

Personalitate covarsitoare a chirurgiei romanesti, pionier al chirurgiei moderne, al oncologiei si neurochirurgiei.

A fost unul dintre cei mai abili operatori ai epocii. La una din demonstratiile facute in clinica lui W. Mayo, in prezenta unei numeroase asistente (1500 de persoane !?) a efectuat in 6 minute rezectia lantului simpatic cervical.

Th. Ionescu a abordat chirurgia sistemului nervos cu tot profesionalismul, nu dand curiozitate, nu dand placerea riscului sau a divertismentului, ci cunoscand in profunzime problemele pe care aceasta le ridica.

A intuit importanta abordarii leziunilor cerebrale prin tehnica voltului osteoplastic cranian, pe care a imbunatatit-o si a prezentat-o in 1895 la Congresul International de la Moscova.

Folosind aceasta tehnica a abordat numeroase procese expansive intracraniene (tumori, chisturi hidatice, hematoame intracerebrale) precum si in tratamentul epilepsiei.

A operat 5 tumori intraorbitare utilizand procedeul Kronline, prioritate pentru chirurgia romaneasca si realizare pe plan european.

Multitudinea aspectelor chirurgiei sistemului nervos pe care le-a abordat si a caror rezultate le-a prezentat lumii stiintifice europene i-a asigurat un binemeritat prestigiu.

Amza Jianu (1881-1962)

Elev al Prof. Toma Ionescu a abordat aspecte ale patologiei neurochirurgicale de pe pozitia unui autentic neurochirurg.

In anul 1915 publica doua cazuri de tumori pontocerebeloase operate cu succes utilizand tehnica lui F. Krause in clinica sa de la Iasi. Acesti pacienti au fost diagnosticati de catre Prof. C.I. Parhon.  Aceste cazuri au fost preluate de catre H. Cushing in statistica sa.

In clinica sa de la Bucuresti unde s-a transferat in anul 1920, a operat numeroase cazuri de nevralgie esentiala de trigemen.

Karl Diel (1855-1930)

In timpul Imperiului Austro-Ungar, in orasul Jimbolia a profesat un chirurg pe numele Karl Diel. In acea perioada faima sa a atras pacienti din tot Banatul istoric, dar si din afara acestuia. Se pare ca in acea perioada in sectia de chirurgie se rezolvau in mod curent cazuri care erau solutionate doar la nivelul spitalelor universitare din Viena, Budapesta sau Berlin. In anul 1911 in condicile de operatii s-au gasit 999 operatii craniene si 557 operatii pentru lombosciatica. Putem spune astfel ca pentru partea de vest a tarii aici a fost inceputul neurochirurgiei de pionierat.

Neurochirurgia moderna romaneasca este legata de activitatea prof. Al. Moruzi (1900-1957) care a infiintat primul serviciu de neurochirurgie la 1 ianuarie 1953 in cadrul spitalului Socola din Iasi si a prof. D. Bagdasar (1893-1946) care a infiintat Serviciul de Neurochirurgie in cadrul Spitalului Central din Bucuresti la 1 iunie 1936.

Profesorul Al. Moruzi, elev al scolii parisiene de medicina, prin elevul sau, profesorul Nicolae Oblu a creat o scoala distincta de cea a profesorului Bagdasar, format la Scoala de Neurochirurgie a celebrului H. Cushing (1869-1939).

In anul 1972, profesorul N. Oblu (1912-1995) a realizat primul spital de neurochirurgie din tara, inaugurat la 14 octombrie, iar profesorul C. Arseni (1912-1994) realizeaza cel mai mare spital de neurochirurgie din tara in anul 1974 cu o capacitate de 650 de paturi.

Traditia scolii de neurochirurgie iesene a fost continuata de catre profesorii Mihai Rusu (1926-2015), profesorul Nicolae Ianovici (n. 1944), profesorul H. Aldea (n. 1942), profesorul I. Poeata (n. 1955).

Sub patronajul profesor C. Arseni s-au realizat o serie de personalitati care raspunzand necesitatilor medicale au creat noi centre chirurgicale la Cluj prin conf. Stefan Tristan Iacob (n. 1920-1975), la Timisoara conferentiarul Vasile Miclaus (1919-1977) si impotriva vointei sale la Galati prin doctorul Stefan Grigorovici (1920-2000).

O situatie mai speciala a avut-o serviciul de neurochirurgie din Tg. Mures, care a fost patronat de catre acad. D. Miskolczy , neuropatolog de valoare europeana, primele interventii neurochirurgicale fiind realizate de catre prof. Istvan Korney (1901-1988), cu educatie vieneza si budapestana.

Neurochirurgia romaneasca contemporana beneficiind de explozia tehnologica si de deschiderea catre neurochirurgia europeana a evoluat spre performanta fiind ilustrata de activitatea prof. Al. Constantinovici (1929-2018), prof. L. Danaila (n.1933) – primul care a introdus microscopul operator in tehnologia romaneasca -, prof. A. V. Ciurea (n. 1940), I. Poeata (n. 1955 Iasi), M.R. Gorgan (n. 1954-Bucuresti), St. Florian (n. 1961 Cluj) si H. Ples (n. 1954 Timisoara).

Numerosi colegi din tanara generatie, cu stagii de educatie internationala vor ilustra cu succes neurochirurgia romaneasca atat in tara, cat si in strainatate.

Profesor. Dr. H. Aldea

21.01.2019

Nota din partea SRN: Celor care doresc sa aprofundeze lectura neurochirurgiei romanesti le recomandam cartea Istoria Moderna si Contemporana a Neurochirurgiei Romanesti, de prof. dr. Hortensiu Aldea (Editura Pim, Iasi, 2017).