Depunere candidatură pentru Președenția SRN 2021

Neurochirurgia a fost și este pentru mine o pasiune pe care am început-o acum aproape 40 de ani. Rezident la București, pot spune că am practicat o mulțime de tehnici operatorii și de diagnostic, care acum sunt istorie.

În perioada debutului am efectuat pneumoencefalografii sub occipitale, sute de arterografii cerebrale percutane la nivelul regiunii cervicale, mii de puncții lombare. Intervențiile operatorii se efectuau fără instrumente de mărit, osul era îndepărtat definitiv, nu se refăceau structurile anatomice în totalitate.

Pornind de la aceste fapte care acum așa cum am spus sunt istorie, am participat activ la modificările, la modernizarea neurochirurgiei în Timișoara.

În 1994 am intrat în Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara ca medic primar, astfel am putut să îmi desfășor activitatea didactică cu aplomb, chiar din primele momente, evident spre folosul studenților.

Încă de la început am organizat multiple evenimente științifice pentru rezidenți și specialiști. Aceste evenimente, considerate de mare valoare, au contribuit la consolidarea prestigiului universității.

 1. Primul Curs Francofon de Neuroradiologie Intervențională, Timișoara (26-27 februarie, 1999).
 2. Al Doilea Curs Francofon de Neuroradiologie Intervențională, Timișoara (7-8 mai, 2000).
 3. Al Treilea Curs Francofon de Neuroradiologie Intervențională, Timișoara (6-7 aprilie, 2001).
 4. Al IV-lea Curs Francofon de Științe Neurologice, Timișoara (21-23 iunie, 2002).
 5. Al V-lea Curs Francofon de Științe Neurologice (19-21 iunie, 2003).
 6. Al VI-lea Curs Francofon de Științe Neurologice (14-16 aprilie, 2004).
 7. Curs Practic de Microchirurgie, Timișoara (28-29 septembrie, 2004).
 8. Conferința Anuală de Neurochirurgie cu participare internațională, Timișoara (29 septembrie – 1 octombrie, 2004).
 9. Al VI-lea Curs Francofon de Neurochirurgie, Timișoara (2 octombrie, 2004).
 10. Al VII-lea Curs Francofon de Științe Neurologice, Timișoara (5-6 octombrie, 2006).
 11. Al VIII-lea Curs Francofon de Științe Neurologice, Timișoara (1-3 noiembrie, 2007).
 12. Conferința Anuală de Neurochirurgie cu participare internațională, Timișoara (5-8 septembrie, 2018).

Încă de la începutul anului 1994 am început să diversific paleta operațiilor în clinica de neurochirurgie din Timișoara. În urma a două burse în străinătate, Erlangen (Germania) și Utrecht (Olanda) și a mai multor vizite în Ungaria am introdus rezolvarea pe cale neurochirurgicală a anevrismelor cerebrale, am continuat endarterectomia în stenozele carotidiene și efectuarea de rutină a altor operații cum ar fi abordul interior în patologia degenerativă și traumatică a coloanei vertebrale, rezolvarea hidrocefaliei prin drenaj ventriculo-cardiac la început, apoi ventriculo-peritoneal. Intervenția chirurgicală de rutină a hematoamelor intraparenchimatoase primare a fost introdusă în clinică împreună cu clinica de neurologie.

Din anul 2011, când am devenit șef de secție și disciplină neurochirurgie Timișoara, am introdus alte operații: abordul transfenoidal, instrumentația în traumatologia coloanei, abordul endoscopic a devenit realitate, 3 medici neurochirurgi având competență pentru acest tip de operații. În prezent (2021), în Clinica de Neurochirurgie din Timișoara se execută intervenții operatorii în toate subspecialitățiile neurochirurgicale (traumatologie cranio-cerebrală, patologia neuro-oncologică, instrumentația spinală, patologia vasculară cerebrală, neurochirurgia pediatrică, neurochirurgia funcțională, neurochirurgia bazei craniului).

Chiar dacă aparent nu are legătură directă cu neurochirurgia am luptat pentru apariția unei noi specialități în cadrul Spitalului Județean Timișoara și anume neuroradiologia intervențională. La ora actuală, împreună cu clinica de radiologie și cea de neurologie, formăm o echipă puternică ce poate rezolva toată patologia vasculară cerebrală și medulară, prima trombectiomie mecanică fiind efectuată la Timișoara, în luna august, 2014.

Un deziderat al meu a fost introducerea subspecialității de neurochirurgie funcțională care acum s-a împlinit prin venirea Conf. Univ. Dr. Andrei Brînzeu, specialist în acest domeniu, după 12 de ani de practică în Lyon.

Cercetarea nu este pe ultimul loc în clinica de neurochirurgie. Am participat și participăm la mai multe studii internaționale.

În anul 2013 s-a terminat studiul STICH II Lobar. Au participat 78 de spitale din Europa și Marea Britanie. Spitalul nostru fiind certificat ca fiind cel mai important centru de recrutare din Europa. Între anii 2009-2012 clinica noastră a participat și la studiul STICH Trauma care s-a derulat în 59 de spitale din 13 țări. Am participat activ în CENTER TBI, CRASH 3 și TOPSAT 2.

Din cele prezentate până acum reiese calitatea mea de organizator. În schimb nu sunt orator bun și nu excelez în prezentările de specialitate, motiv pentru care prezența mea în conferințele naționale și internaționale este destul de mică.

Aproape toate aceste elemente au fost prezentate în 2018, când am candidat și am fost ales Președinte al Societății Române de Neurochirurgie.

De atunci, mi-am îndeplinit aproape toate promisiunile și le inserez în continuare:

 • Refacere site SRN;
 • Posibilitate plată online a taxei SRN;
 • Informare prin newsletter a membrilor SRN din baza de date;
 • Alegerea reprezentantului rezidenților neurochirurgi prin vot online;
 • Actualizarea bazei de date a membrilor SRN;
 • Delegarea unor noi funcții: reprezentant diaspora, reprezentant centre private, reprezentant femei neurochirurg;
 • Răspuns la diferite solicitări din partea diferitelor instituții neurochirurgicale internaționale;
 • Reprezentarea SRN la congresele WFNS și EANS;
 • Prezența neurochirurgilor români la conferințe și activități științifice din țară și străinătate;
 • Modificări majore în editarea, publicarea și promovarea (indexare pe plan internațional — listă index) revistei Romanian Neurosurgery
 • “DOI” pentru revista Societății Române de Neurochirurgie;
 • SRN aparține de London Academic Publishing, înregistrată în Anglia și Țara Galilor;
 • Folosirea codului QR în revistă cu redirecționare către articol în mediul online;
 • Reacreditarea SRN ca furnizor de EMC;

Faptul că nu am reușit să aduc la zi statutul SRN la Congresul de la Sibiu am perceput-o ca o mare nerealizare a mea.

Deoarece cred că în continuare pot fi un mediator între centrele de neurochirurgie din țară, iar pe de altă parte cred că mai pot moderniza societatea, îmi depun din nou candidatura în acest an.